Zgodovina cementa

300 let pred našim štetjem: Rimljani so na področju gradbeništva naredili pomemben korak in razvili cement izjemne obstojnosti. Skrivnost rimskega cementa je bila ta, da so ga izdelovali z dodatkom zdrobljenega vulkanskega pepela (pucolana) k apnu in to je bilo kasneje poimenovano pucolanski cement, po vasi Pozzuoli blizu vulkana Vesuv.

 

cement – predstavljajte si svet brez njega ...

Cement je nujna sestavina betona, ki je drugi najbolj uporabljen material na planetu zemlji, takoj za vodo. Težko si predstavljamo ceste, mostove, predore, šole, bolnice, stanovanja in hiše, ki bi bili zgrajeni brez njega.

O betonu

Beton, kot ga sedaj poznamo, je v uporabi šele dobrih 150 let, vendar je njegova uporaba zelo razširjena. Če se ozremo okrog sebe, lahko ugotovimo, da prav noben objekt ne more biti zgrajen brez njega. Beton se lahko uporabi v najrazličnejših oblikah in dimenzijah.

Most z največjim kamnitim lokom na svetu je bil obnovljen s cementom iz Anhovega

Avgusta 1927 je bil v Solkanu obnovljen most z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu. Graditelji so za vezivo pri obnovi mosta uporabili cement iz cementarne v Anhovem.

Izmenjevalnik toplote – najvišji gradbeni inženirski objekt v Sloveniji

Izmenjevalnik toplote v anhovski cementarni je s 118 metri najvišji gradbeni inženirski objekt v Sloveniji.

Fosili

Holotip rudistne školjke, najdene v kamnolomu Rodež