Betonska krožišča

datum: 03.10.2017

kategorija: Aktualno

Anhovo, 3. oktober 2017 – V Salonitu Anhovo je konec prejšnjega tedna potekala praktična delavnica o izgradnji betonskih krožišč, ki jo je organiziralo slovensko Združenje za beton. Združenje, v katerem je aktiven tudi Salonit Anhovo, že vrsto let zbira, analizira in predstavlja podatke o uporabi betonskih vozišč v različnih državah. Pred štirimi leti so organizirali prvi posvet Beton in trajnostna gradnja – Betonska vozišča. Tokrat so osrednjo pozornost namenili betonskim krožiščem, saj se tu prednosti betona najbolj izrazijo.

V Sloveniji je tik pred izgradnjo prvo betonsko krožišče na Ajševici pri Novi Gorici. Na delavnici o betonskih krožiščih sta izkušnje iz Evrope in sveta predstavila dr. Anne Beeldens in Luc Rens, predstavnika EUPAVE - Evropskega združenja za betonska vozišča. Strokovnjaka iz Belgije sta tudi pripravljena nuditi strokovno podporo pri konkretnih projektih. Združenje za beton Slovenije je tudi partner EUPAVE. 

Predavanje mag. Francija Kavčiča, ki vodi ekipo ZBS-ja za betonska vozišča in krožišča, je pokazalo, da imamo tudi v Sloveniji že izkušnje s tega področja.

Dr. Andraž Hočevar, IGMAT d.d., in Sašo Seljak, Salonit Anhovo, d.d. sta predstavila projekt Ajševica, kjer sta z mag. Francijem Kavčičem in mag. Markom Lutmanom sodelovala s projektantom pri pripravi elaborata za betonski del vozišča. Pri izdelavi projekta so bile upoštevane belgijske in avstrijske izkušnje. 

Na okrogli mizi so predavatelji skupaj z več kot 50 udeleženci nadaljevali z izmenjavo praktičnih izkušenj in mnenj, kakšna je prihodnost betonskih krožišč pa tudi vozišč.

 

IMG_0309IMG_0336