Z veščinami podjetnosti do ustvarjanja trajnostnih delovnih mest

datum: 14.03.2017

kategorija: Aktualno

Osnovnošolci iz OŠ Kanal in OŠ Deskle so predstavili zanimive podjetniške ideje.

V petek, 10. marca 2017, so osnovnošolci iz OŠ Kanal in OŠ Deskle v večnamenski dvorani v Kanalu predstavili zanimive podjetniške ideje. Razvijali so jih od oktobra lani na interesni dejavnosti Podjetniški eksperiment. Dogodek je obiskovalcem dokazal, da imamo na v Občini Kanal ob Soči veliko potenciala za uresničitev dobrih zgodb in predvsem podjetnih talentov.

Na osmih lokacijah na Goriškem so od oktobra lani potekale interesne dejavnosti Podjetniški eksperiment za osnovnošolce od 7. do 9. razreda, na katerih so mladi razvijali svoje podjetniške ideje. Interesne dejavnosti so potekale na osnovnih šolah Frana Erjavca, Šempas, Dornberk, Solkan, Šempeter, Renče, Kanal in Deskle. Podjetniški eksperiment je letos obiskovalo okrog 70 mladih.

Osnovnošolci so v timih preverjali probleme ljudi, iskali rešitve, snovali izdelke in storitve ter se učili podjetnega razmišljanja in delovanja. Na zaključnih dogodkih so predstavili skupno 18 novih idej, ki so jih razvili v poslovne modele. Letos je večina idej osnovnošolcev povezana z varovanjem okolja in uporabo obnovljivih virov energije, informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami ter rekreativnimi dejavnostmi. Podjetniški eksperiment na osnovnih šolah organizira Primorski tehnološki park že tretje šolsko leto.

Drugi zaključek Podjetniškega eksperimenta je potekal v petek, 10. marca 2017, v večnamenski dvorani Osnovne šole Kanal. Zainteresiranim iz lokalne skupnosti ter staršem udeležencev Podjetniškega eksperimenta so se pridružili tudi podporniki projekta POPRI: župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi, ŠKD Nasmejanih ter sponzor eksperimenta družba Salonit Anhovo.

Peter Korenjak, vodja kadrovsko splošnih zadev iz podjetja Salonit Anhovo, je povedal: »Mentorji v Podjetniškem eksperimentu učencem pomagajo pri razvijanju sposobnosti iskanja inovativnih rešitev, samoiniciativnosti in prevzemanja odgovornosti. Učencem tako pomagajo do boljših zaposlitvenih možnosti v prihodnosti. V družbi Salonit Anhovo zato z veseljem podpiramo Podjetniški eksperiment, saj so iskalci zaposlitve s takimi veščinami pri nas vedno dobrodošli. Te veščine so namreč garancija, da bodo skrbeli za razvoj novih trajnostnih delovnih mest v lokalnem okolju.«

Izvedbo interesne dejavnosti Podjetniški eksperiment in projekta POPRI organizira Primorski tehnološki park, finančno ga omogočajo Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba, Občina Renče-Vogrsko, ŠKD Nasmejanih podjetja Borzen in HIT ter  drugi partnerji programa.

Več o projektu na http://www.popri.si/ in  www.facebook.com/popripopri.