Evropski dnevi mineralov 2017 in Dnevi odprtih vrat 2017

21.12.2017

Učilnica na prostem in avtomatizacija kontrole z robotom

V Salonitu Anhovo so pretekli vikend potekali Dnevi odprtih vrat in Evropski dnevi mineralov – skupaj jih je obiskalo preko 100 obiskovalcev.

Ob tej priložnosti smo odkrili novo pojasnjevalno tablo o naravni vrednoti na učni poti v Kamnolomu Lastivnica, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Nova Gorica. Novo pridobitev so otvorili direktor Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave dr. Darij Krajčič, župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi in član uprave Salonita Anhovo dr. Tomaž Vuk.

Obiskovalci pa so si na Dnevih odprtih vrat lahko ogledali najnovejšo tehnološko pridobitev v cementarni – avtomatizacijo procesne kontrole z robotom. Ustrezna kontrola kakovosti v vseh fazah proizvodnega procesa je ključnega pomena za proizvodnjo kakovostnega cementa.   

Evropski dnevi mineralov

Kamnolom Lastivnica leži na levem bregu reke Soče med kamnolomoma Deskle in Perunk. S pridobivanjem surovine so v Salonitu Anhovo v tem kamnolomu začeli leta 1978, zaključili pa leta 1989.  Flišni profil v kamnolomu Lastivnica je od leta 2004 varovan kot geološka naravna vrednota lokalnega pomena. V letu 2015 se je Salonit Anhovo prvič pridružil projektu Evropski dnevi mineralov in ob tej priložnosti smo začeli z urejanjem učne poti v kamnolomu Lastivnica. Pot je zasnovna tako, da obiskovalci s pomočjo pojasnjevalnih panojev izvedo več o mineralih, nastanku Soške doline, geologiji v kamnolomih cementarne Salonit Anhovo, delu v kamnolomih nekoč in danes, tehnologiji proizvodnje cementa, mineralih prisotnih v surovini, klinkerju in cementnemu kamnu ter življenjskem ciklu betona in njegovi uporabi v krožnem gospodarstvu. V letošnjem letu smo učno pot v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave še dopolnili s posebno pojasnjevalno tablo o geološki naravni vrednoti lokalnega pomena z naslovom Anhovo – Lastivnica – flišni profil. Odkritje pojasnjevalne table je potekalo tudi v sklopu dogodkov ob Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine 2017.

Ob otovoritvi je dr. Darij Krajčič, direktor Zavoda RS za varstvo narave, povedal: »Ta učilnica na prostem je lep dokaz, da če gre gospodarstvu dobro, se da tudi na področju kulture in ohranjanja narave nekaj narediti. Ob obisku Kamnoloma Lastivnica sem bil prijetno presenečen. S kulturno dejavnostjo človeka je kamnolom šele odkril ta profil – da vidimo, kakšno lepoto imamo. Veseli me, da je Salonit Anhovo prepoznal to vrednost in jo predstavil v okviru svoje družbene odgovornosti ter pri tem zelo dobro sodeloval z Zavodom za varstvo narave. Čestitam župan, da imate tako podjetje v svojem okolju. Čestitam tudi podjetju Salonit Anhovo za ta dosežek. Prepričan sem, da bomo v dobrem sodelovanju med vsemi – tudi našim Zavodom za varstvo narave – še kakšno dobro stvar tudi odkrili.«  

Dnevi odprtih vrat

Osrednja predstavitev na Dnevih odprtih vrat 2017 je bila namenjena avtomatizaciji procesne kontrole z robotom. Za slednjega je bilo tudi največ zanimanja med obiskovalci. Nov sistem avtomatizacije procesne kontrole vključuje sistem za vzorčenje na lokacijah v proizvodnji, sistem cevnega transporta kapsul z vzorci do centralnega laboratorija in popolnoma avtomatizirano pripravo vzorcev z vgrajenim industrijskim robotom. Celoten sistem je računalniško voden in omogoča popoln pregled nad delovanjem strojne opreme. Omogoča pripravo načrtov vzorčenja, postopkov priprave vzorcev in analiz za posamezne tipe materialov ter pregledovanje rezultatov. Z avtomatiziranim procesom, katerega del je tudi robot, smo v Salonitu Anhovo pridobili celovit in izjemno natančen vpogled v rezultate analiz. Vse pridobljene rezultate o kemijski, mineraloški in granulometrični sestavi materialov uporabljamo za upravljanje proizvodnega procesa od kamnoloma pa vse do mlinov cementa.

07_web

Utrinki z dogodka so predstavljeni tudi v glasilu Naš list