Po petletnem premoru smo 15. septembra, ravno na praznik tovarne, ponovno obudili srečanje naših upokojencev in zaposlenih ter prireditev poimenovali 95. obletnica družbe Salonit Anhovo s sloganom Gradnji dajemo kakovost že 95 let. Prireditve se je udeležilo okrog 900 povabljenih upokojencev, gostov in zaposlenih iz družbe Salonit Anhovo. Prireditev je letos prvič potekala na novem prizorišču, in sicer na parkirišču pod upravno stavbo v cementarni Skale.
Dan smo organizirali tako, da se je del dogajanja začel že dopoldne z ogledi kamnoloma Lastivnica, proizvodnje cementa vključno z novo investicijo v doziranje 3D odpadkov in vzponom na izmenjevalnik toplote ter laboratorija in nove upravne stavbe. Ponovni ogledi so sledili tudi v popoldanskem času. Veseli nas, da se je za oglede odločilo kar lepo število naših gostov.
V začetek prireditve nas je popeljal skupni nastop Pihalnega orkestra Salonit Anhovo in Športnega twirling kluba Deskle. Zvrstili so se nastopi lokalnih društev ter klubov iz Nove Gorice (skupinica harmonikašev, Športno plesni klub Kreart ter Športni klub Twist). Tudi osnovni šoli Deskle ter Kanal sta popestrili prireditev z razstavo fotografij. Vsi nastopi so bili mladostno obarvani in nabiti z energijo. Višek celotnega dogajanja pa sta bila Marija in Bonifacij iz priznane slovenske serije Ena žlahtna štorija. Organizirali smo tudi nagradno igro, v kateri so bile glavne nagrade 2 paleti cementa in 1 paleta maltita. Žrebanje nagrad so izvedli predsednik ter člana uprave. V večernih urah se je pod odrom tudi zaplesalo. Celotno prireditev pa je spremljal film SALONIT ANHOVO – 95 let izzivov.
Predsednik uprave Julijan Fortunat je udeležence v uvodnem nagovoru pozdravil in čestital ob pomembnem prazniku podjetja. Prav tako je udeležence pozdravil tudi župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi. Veseli smo, da se je tudi večji del predstavnikov lokalnih skupnosti odzval povabilu. Celoten program je povezovala Martina Arčon z Radia Robin.

Vsak udeleženec je ob odhodu prejel tudi praktično darilo.

Ker pa smo po prireditvi dobivali veliko telefonskih klicev upokojencev, ki na srečanje nikakor niso uspeli priti iz različnih vzrokov, smo se odločili, da organiziramo še eno manjše druženje, zato smo ponovno povabili zainteresirane upokojence na obisk. V petek 4. 11. 2016 je polovica povabljenih prišla na obisk, sprejeli smo jih s pozdravnim govorom, jim pokazali filmček z utrinki prireditve in izjavami obiskovalcev, da so dobili malo vtisa, kako je prireditev potekala, ter ob odhodu razdelili darila. Veselje upokojencev je bilo veliko, tako da nas je en udeleženec počastil celo s petjem.
Izjave obiskovalcev in pogovori z njimi nam kažejo, da so bili zelo zadovoljni, ker nadaljujemo s takimi srečanji. Veliko jim pomeni to, da lahko še pridejo v »tovarno«, vidijo kaj je novega, se srečajo s svojimi nekdanjimi sodelavci, drugimi upokojenci in z ostalimi zaposlenimi, poklepetajo in se skupaj poveselijo.
Veseli nas, da so udeleženci odhajali veselih in zadovoljnih obrazov in da komaj čakajo ponovnega  snidenja v družbi Salonit Anhovo.
95 let naše tovarne je dolgo obdobje, lepa zgodovina, katere pomemben del ste pomagali soustvarjati. Brez vas se letos ne bi družili. Brez vas ne bi dosegli tako visokega jubileja in tako lepih uspehov in razvoja.
Najlepše se vam zahvaljujemo, ker ste se odzvali našemu povabilu, nas počastili s svojim prihodom ter z nami slavili.